Pr. Brânzaş Liviu

Născut la 16 decembrie 1930, în Sâniob, jud. Bihor

Tatăl – Ioan, mama – Ecaterina
Perioada de detenţie: 15 noiembrie 1951 – 31 iulie 1964
Condamnat la 25 ani închisoare pentru uneltire contra ordinii sociale, în Lotul „Beiuşenilor”, alături de Brânzaş Virgil, Aurora Dumitrescu (fostă Ilea), Popovici Ileana, Luscan Traian Romulus Dezideriu Pompidiu, execută 12 ani şi 9 luni
Locuri de detenţie: Oradea, Jilava, Cavnic, Gherla şi Aiud
Absolvent liceu la data arestarii

LIVIU BRANZAS1 

 

Liviu Brânzaş publică un volum de memorii – Raza din catacombă, accesibil online la adresa: http://www.miscarea.net/liviu-branzas-raza-din-catacomba.doc
beiusenii_branzas_liviu2
beiusenii_branzas_liviu3Liviu Brânzaş s-a născut la 16 decembrie 1930, în satul Sâniob, judeţul Bihor, fiind al treilea din cei patru copii (Virgil, Sabina, Liviu şi Cornelia) ai lui Ioan şi Ecaterina Brânzaş.
Primele clase primare le-a urmat la şcoala din Sâniob, până în anul 1940, când în urma Dictatului de la Viena, s-a refugiat cu familia în localitatea Finiş. Aici a continuat şcoala primară.
A urmat cursurile liceului “Samuil Vulcan” din Beiuş, un liceu de tradiţie românească şi creştină.
În data de 15 noiembrie 1951 a fost arestat pentru activitate anticomunistă, după ce fusese ascuns în satele din munţi timp de doi ani.
În urma unui simulacru de proces, a fost condamnat la 25 de ani muncă silnică pentru “uneltire contra ordinei sociale”, aceeaşi condamnare primind şi fratele său Virgil Brânzaş (n. 25 dec.1926; d.:apr.1998). Astfel, au fost în închisoare tatăl, Ioan Brânzaş, şi cei doi fii: Virgil şi Liviu, asemeni altor familii de români, având “vinovăţia” de a fi crezut în Dumnezeu şi de a-şi fi voit iber neamul.
Va suferi, la fel ca fratele său Virgil, timp de 13 ani supliciul închisorilor comuniste: Oradea, Jilava, mina de plumb Cavnic, Gherla şi Aiud. Participă la marea grevă a foamei de la Aiud, în urma căreia sunt trimişi disciplinar la Gherla, în Zarcă.
La Aiud, a avut prilejul de a sta câteva luni, în aceeaşi celulă cu Părintele Dumitru Stăniloae, cu care a păstrat legătura şi după eliberarea din închisoare. Părintele Stăniloae (la fel ca şi ceilalţi preoţi pe care Liviu Brânzaş i-a cunoscut de-a lungul detenţiei) i-a adus imense câştiguri duhovniceşti, călăuzindu-l în duhul ortodoxiei strămoşeşti.
beiusenii_branzas_liviu1Este eliberat în anul 1964, odată cu toţi deţinuţii politici, dar din Zarca Aiudului.
În anul 1968 este admis pe primul loc la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, iar după primul an de studii este hirotonit preot, fiind deja căsătorit şi având o fiică.
Este preot-paroh timp de 22 de ani în parohiile: Iacobeni, Tureni şi Suceagu. În acest timp, refuză să se supună interdicţiei de a face catehizarea copiilor, deoarece a considerat componenta creştină a educaţiei, ca pe o latură fundamentală şi definitorie a neamului românesc.
De la primul congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, devine duhovnic al Congreselor A.F.D.P.R.. Fiind înzestrat cu un verb penetrant şi având talentul de a “pune degetul pe rană”, cuvântările sale rostite cu aceste ocazii au fost declarate “Documente ale Congresului”. A avut o vie activitate publicistică în ziare şi reviste, în care a pledat consecvent pentru convingerile sale.
A trecut la cele veşnice joi, 3 septembrie 1998, la numai cinci luni după fratele său, Virgil.
În anul 1999 a fost publicată cartea “Martor într-un proces moral” care cuprinde majoritatea articolelor sale publicate în diferite ziare şi reviste, şi o parte din cuvântările rostite la Congresele A.F.D.P.R.
beiusenii_branzas_liviu4
Articole:
http://www.fericiticeiprigoniti.net/liviu-branzas
http://www.crestinortodox.ro/parinti/parintele-liviu-branzas-126173.html
http://www.rostonline.org/rost/sep2005/pr-brinzas-biografie.shtml

Informaţii suplimentare:
Cornel Onaca, Martori şi martiri, Oradea, Editura Imprimeriei de Vest, 2000, p. 84

LIVIU BRANZAS

 

 

 

lb4

lb2

 

Documente CNSAS LIVIU BRANZAS CORECT

Publicat în by Cristina Puscas în Uncategorized

Comments are closed.