PAPP IULIU

Născut la 4 august 1936, în Timişoara, jud. Timiş
Tatăl – Iuliu, mama – Paraschiva
Perioada detenţie: 5 septembrie 1960 – 24 iunie 1964
Condamnat la 8 ani închisoare pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei, a executat 3 ani şi 10 luni
Centre de detenţie: Timişoara, Jilava, Gherla, Periprava
Ospătar

comemorare detinuti politici (78)

După ce este prins în zona de frontieră iugoslavă, este adus la Securitatea Timişoara. „Te duceau la anchetă, îţi puneau ochelari de tablă, pe nişte coridoare şi îţi dădeau drumul. … Strigau să mergi repede”, povesteşte Papp Iuliu. Mâncarea nu avea „niciun Dumnezeu”. La Jilava, primea dimineaţa 100 gr. de pâine neagră, cu o bucată de marmeladă şi o cafea, la amiază un polonic „de ceva, care nu se numea mâncare, cartofi fierţi cu resturi de carne, dar carne nu găseai”. La Gherla erau aduse sub-produse de la un Abator din Cluj-Napoca. „Burtă cu rahat cu tot, pieliţă, urechi, ochi, ce nu se putea folosi”, erau ingredientele folosite în preparatul hranei pentru deţinuţi, mărturiseşte Papp Iuliu.

Publicat în by Cristina Puscas în Tributul bihorenilor, Uncategorized

Comments are closed.