Şereş Petru

Născut la 19 noiembrie 1928, în Sântandrei, jud. Bihor
Perioada de detenţie: aprilie 1951 – 3 august 1952
Prin decizia nr. 238/14 iunie 1951 MAI, a fost încadrat în colonie de muncă pe timp de 12 luni pentru manifestări duşmănoase contra regimului, execută un an şi 2 luni
Locuri de detenţie: Constanţa, KM 4, Cernavodă, Cap Midia
Student
Încetează din viaţă la data de 30 iulie 2010.

coperta2


coperta spate volum (1)

Şereş Petru, Amintiri de groază din Infernul pământean, Posibil scenariu de film 1951-1952, în mss
Şereş Petru3
poza portret 1997

Şereş Petru, născut la data de 19 noiembrie 1928, în comuna Sântandrei, student al Institutului de Piscicultură din Constanţa, va fi ridicat din pat de la gazda din Cosntanţa, în miez de noapte, undeva în cursul lunii aprilie, după vacanţa de Paşte, pe care o petrecuse la Oradea. După 3 luni petrecute în celulele sub nivelul mării ale Securităţii constănţene, abia pe data de 14 iunie 1951 va fi emis un act administrativ al MAI de încadrare într-o colonie de muncă pe perioada a 12 luni. Motivul oficial al reţinerii este „manifestări duşmănoase la adresa regimului” . În realitate fostului deţinut politic îi este foarte greu să stabilească care ar fi fost acele fapte care au dus în final la arestarea lui. Lui Şereş Petru i se putea imputa că nu are o origine sănătoasă, tatăl său fiind chiabur, că este greco-catolic, că scrie versuri sau că citeşte cărţi interzise. La Capul Midia va ajunge în 1952, împreună cu un grup de tineri, şi vor fi întâmpinaţi de către una dintre brutele regimului concentraţionist, Liviu Borcea, fost locotenent-major de Securitate, comandant la Capul Midia, lagarul cel mai temut de pe traseul Canalului.

Şereş Petru5

Acesta le-ar fi spus tinerilor: „Aici nu-i colonie de reeducare şi nici pension de domnisoare. Aici este lagăr de exterminare. În cimitir la Năvodari sunt 5000 locuri libere, în gropi de câte patru”, îşi aminteşte Şereş Petru . Regimul crunt de detenţie, frigul, foamea, lipsa de medicamente, munca grea au dus la contactarea hepatitei, iar într-un an Şereş Petru a slăbit 30 de kilograme. Pentru că nu s-a dovedit suficient de „reeducat”, după expirarea pedepsei a mai fost reţinut, fără niciun act administrativ, încă aproape şase săptămâni. Va fi eliberat abia pe data de 3 august 1953, după care, peste două luni, va fi încorporat timp de 18 luni la Detaşamentele de Muncă de la Buziaş.

Şereş Petru1

Şereş Petru2

Publicat în by Cristina Puscas în Tributul bihorenilor

Comments are closed.