Seria de filme documentare „Uitarea înseamnă sau nouă condamnare”, este un proiect început în cadrul Școlii de vară Astra, organizat de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.
Al treilea episod, „Patimile unui student nereeducat”, îl are protagonist pe Mircea Tulvan. La data arestării, 10 iunie 1948, Mircea Tulvan era student în anul II la Facultatea de Silvicultură din București. A fost acuzat că ar fi făcut parte dintr-o „unitate subversivă”. În realitate, Mircea Tulvan ne-a precizat că nu a activat în nicio organizaţie subversivă. „La cantina unde se servea masa, exista un radio la care tinerii ascultau ultimele noutăţi din viaţa politică”, povesteşte acesta. A primit o condamnare de 3 ani, fiind închis la Ministerul de Interne, Jilava, Poarta Albă, Bicaz și a trecut prin reeducare de la Piteşti și Gherla.
Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memorie și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics. Parteneri: Asociația Cei 40 de Mucenici Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor; Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultăților de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea; Clubul Monarhistilor din Bihor. Parteneri media: www.oradeaindirect.ro www.uzpbihor.ro Mulțumiri: Adrian Ardelean www.memoriarezistentei.ro