Istoric

Arhiva Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Filiala Bihor – un izvor documentar de primă mână

Printre cei 2 milioane de români care au cunoscut ororile gulagului românesc, bihorenii au ocupat şi ei un loc de frunte pe această listă a suferinţelor. Potrivit informaţiilor specialiştilor, numărul victimelor din judeţul nostru clasa Bihorul în primele 10 locuri, cu un procent de 1,4%, procent rezultat în urma studierii fişelor matricole penale.
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Filiala Bihor are înregistrare 630 de dosare ale beneficiarilor direcţi ai Decrectului Lege nr. 118 din 1990, cei aflaţi în viaţă la momentul 1989, iar alte câteva zeci de dosare vizează solicitări ale urmaşilor foştilor deţinuţi politici. Acestea din urmă sunt în curs de cercetare şi inventarieie. Însă, realitatea este că faţa nevăzută a represiunii comuniste în Bihor are mult mai multe valenţe şi victime decât am crezut iniţial.
Potrivit articolului 1, aliniat 1, a acestui act normativ, se va ţine cont de cinci situaţii pe care o persoană le poate invoca pentru a obţine statutul de persoană persecutată din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945: a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni politice; a fost privată de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune; a fost internată în spitale de psihiatrie; a avut stabilit domiciliu obligatoriu; respectiv a fost strămutată într-o altă localitate.
Asociatia Fostilor Detinuti

ASociatia Fostilor Detinuti3

asociatia fostilor detinuti5

ASOCIATIA FOSTILOR DETINUTI8

crisana_Comemorare detinuti politici 022

crisana_comemorare detinuti politici (67)

crisana_comemorare detinuti politici (116)