Uitarea înseamnă o nouă condamnare. Ep. 2 Lupta pentru O Românie Indepentendă (O.R.I.). Vasile Rus

Seria de filme documentare „Uitarea înseamnă sau nouă condamnare”, este un proiect început în cadrul Școlii de vară Astra, organizat de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Al doilea episod, „Lupta pentru O Românie Independentă (O.R.I.)”, îl are protagonist pe Vasile Rus. La data arestării, mai 1948, Vasile Rus era elev în clasa a VI-a la Liceul Industrial din Oradea. El a acceptat să se încadreze în Organizaţia România Independentă (O.R.I.), o grupare formată din elevi de la mai multe licee din orașul de pe Criș. A primit o condamnare de 3 ani, fiind închis în penitenciarele din Oradea, Cluj, Târgşor și Gherla.

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memorie și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics. Parteneri: Asociația Cei 40 de Mucenici Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultăților de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea. Parteneri media: www.oradeaindirect.ro www.uzpbihor.ro Mulțumiri: Adrian Ardelean www.memoriarezistentei.ro

Publicat în by Cristina Puscas în Uitarea

Comments are closed.