Uitarea înseamnă o nouă condamnare. Ep.8: Tinerețe înfrântă în temnițele comuniste. Tiberiu Șerban

Seria de filme documentare „Uitarea necesară sau nouă condamnare”, este un proiect început în cadrul Școlii de vară Astra, organizat de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Al optulea episod – „Tinerețe înfrântă în temnițele comuniste”, îl sunt protagonist pe Tiberiu Serban elev în clasa a XI-a la Liceul „Alexandru Roman” din Oradea, fiind încadrat în Organizația România Independentă. A fost ridicat din sala de cursuri și dus la sediul Siguranței Oradea, de pe Strada Republicii, nr. 52, colț cu Strada Pescărușului, aproape de Gara Centrală. Odată ajuns aici, a fost amprentat, i s-au luat șireturile și banii și a fost introdus la subsolul clădirii. A fost condamnat la 2 ani și 6 luni închis. Transferul la Penitenciarul Gherla, în plin proces de reeducare, a însemnat pentru Tiberiu Șerban unul dintre cei mai mulți ani de experiență.

Echipa proiectului este format din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memorie și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics. Parteneri: Asociația Cei 40 de Mucenici Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor; Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal; Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultăților de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea; Clubul Monarhistilor din Bihor. Parteneri media: www.oradeaindirect.ro www.uzpbihor.ro Mulțumiri: Adrian Ardelean www.memoriarezistentei.ro

Publicat în by Cristina Puscas în Uitarea

Comments are closed.