Uitarea înseamnă o nouă condamnare. Episodul 5: Un tânăr țărănist din „fieful” lui Maniu. Mircea Pârvu

Seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, este un proiect început în cadrul Școlii de vară Astra, organizat de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Al cincileaa episod, „Un tânăr țărănist din „fieful” lui Maniu”, îl are protagonist pe Mircea Pârvu, care s-a născut în localitatea Giurtelec, o localitate învecinată cu Bădăcin, unde l-a cunoscut, în tinerețe, pe Iuliu Maniu. În ziua 10 mai 1945, împreună cu sătenii s-a deplasat la Șimleul Silvaniei cu prilejul manifestațiilor dedicate Zilei Regalității, fiind reținut și dus la Comisariatul Rusesc, pe motiv că a rupt steagurile sovietice. Preşedinte al Tineretului Naţional – Ţărănist – plasa Şimleu Silvaniei, Mircea Pârvu devine și membru al Organizaţiei „Stânca de granit”. A fost anchetat la Securitatea din Cluj, apoi judecat și condamnat la 16 ani închisoare. A trecut prin Securitatea Oradea, Cluj, Baia Sprie, Gherla, Galaţi și Botoşani.

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memorie și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics. Parteneri: Asociația Cei 40 de Mucenici Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor; Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultăților de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea; Clubul Monarhistilor din Bihor. Parteneri media: www.oradeaindirect.ro www.uzpbihor.ro Mulțumiri: Adrian Ardelean www.memoriarezistentei.ro

Publicat în by Cristina Puscas în Uitarea

Comments are closed.