2% pentru Memorialul „Rezistenţei şi represiunii în Bihor”

2% pentru Memorialul „Rezistenţei şi represiunii în Bihor”

Prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, dumneavoastră sunteţi cei care veţi decide ce proiecte merită să prindă viaţă în comunitatea în care trăiţi.
Dacă toate celelalte impozite reţinute de către stat sunt administrate după bunul plac al decidenţilor politic, prin Formularul 230, respectiv Formularul 200, dumneavoastră vă exercitaţi dreptul de a decide ce cale vor urma sumele de bani ce vă aparţin.

Proiectele pe care le veţi finanţa vor prinde viaţă prin Asociaţia „Cei 40 de Mucenici”. Pentru acest an ne propunem să continuăm amenajarea Memorialului „Rezistenţei şi represiunii în Bihor”, care a fost inaugurat pe 22 decembrie 2015, în subsolul Corpului K, a Cetăţii Oradea.

Locul a fost ales întrucât Cetatea a fost folosită, după 23 august 1944, şi ca lagăr de internare şi triere a mai multor categorii de „duşmani ai poporului” devenite incomode pentru forţele pro-comuniste.

Până în prezent, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a Fundaţiei Hanns Seidel România şi a Centrului de Studii în Istorie Contemporană, dar şi a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet s-a reuşit amenajarea a patru din cele zece celule.

Proiectul prevede ca fiecare încăpere să găzduiască o tematică aparte: prezentarea contextului general în care regimul comunist a preluat puterea politică în România; prezentarea celor trei centre de represiune din Bihor: Lagărul din Cetatea Oradea, Securitatea Oradea, Penitenciarul Oradea; preoţi bihoreni care au trecut prin detenţie; femei şi elevi bihoreni care au îndurat calvarul Gulagului românesc; organizaţii anticomuniste bihorene; personalităţi care au trecut prin Penitenciarul Oradea (Arlette Coposu, Arsenie Boca, Remus Radina, Ion Ioanid, Lucreţia Jurj etc.); o încăpere va fi dedicată revoltelor ţărăneşti din 1949; de asemenea, se va recrea atmosfera dintr-o celulă de penitenciar comunist şi chiar „Neagra”, celula de pedeapsă.

Acest spaţiu memorial amenajat în memoria foştilor deţinuţi politici este unic în România, în condiţiile în care, până în acest moment, statul nu a susţinut niciun proiect de amenajare a unui muzeu al comunismului.

Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” poate să prindă contur doar cu sprijinul dumneavostră, fiind o garanţie în în lupta cu perisabilitatea memoriei

Persoanele fizice, care doresc să susţină Asociaţia „Cei 40 de Mucenici”, pot completa FORMULARUL 230 formular-domeanzaMemoria-Rezistentei, pentru a direcţiona cei 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii.

De asemenea, persoanele fizice pot redirecţiona suma reprezentând până la 2% din impozitul anual pe alte tipuri de venituri decât salarii, completând FORMULARUL 200 formular 200.

Datele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”:

CIF: 31340614

COD IBAN: RO43BRDE050SV63246520500

Data limită de depunere a formularelor la Administraţia Financiară este 25 mai 2016.

Vă mulţumim pentru tot sprijinul şi încrederea acordată!

Cristina Puşcaş, vicepreşedintele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”

Publicat în by Cristina Puscas în NOUTATI

Comments are closed.