Apel public pentru Memorialul ”Rezistență și Represiune în Bihor”

Asociația ”Cei 40 de Mucenici” Oradea își propune în acest an să finalizeze memorialul dedicat deținuților politici bihoreni care au trecut prin închisorile comuniste.

Anul trecut cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, al Institutului de Investigarea Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc, al Asociației „Cei 40 de Mucenici, respectiv al arh. drd. Maria Tilvescu s-a reușit finalizarea parțială a noului concept gândit pentru spațiul din subsolul Corpului K al Cetății Oradea.

Mai exact au fost realizate volumele reprezentate de o prismă din plăci de oțel, ce are perforată pe o singură fațetă (cea vizibilă dinspre coridor) nume ale deținuților din Bihor.

1

Tot în 2016, a fost realizat întregul sistem de iluminat al prismelor,  respectiv au fost tipărite materiale informative pentru expoziție.

2

Proiectul, pentru a fi finalizat până pe 9 martie, când se marchează Ziua Foştilor Deţinuţi Politici, ar mai necesita realizarea unei machete care să reflecte principalele centre de detenție din Bihor, respectiv din Oradea (Lagărul din Cetatea Oradea, Securitatea, Penitenciarul, Tribunalul).

3

De asemenea, una dintre ”celule” va fi amenajată ca şi o cameră de proiecție a tuturor interviurilor video realizate cu foștii deținuți politici bihoreni. Proiecția se va realiza pe un ecran amplasat într-o bandă de metal cu decupaj. Pentru acest spațiu se impune realizarea unor scaune care să fie integrate conceptului, a unui ecran TV, respectiv a unei benzi de metal de decupaj.

Niciuna dintre cele 10 celule de la subsolul memorialului nu este prevăzută cu fereastră, impunându-se pentru crearea atmosferei de semi-obscur pe care o necesită proiectul, montarea unor ferestre din tablă găurită, care să asigure și aerisirea, dar și să împiedice pătrunderea luminii.

Pentru finalizarea tuturor acestor investiții, vă propunem, în limita posibilităţilor dvs., să ne fiți parteneri în acest proiect unic în România. Potrivit legislației în vigoare, firmele pot să scadă din impozitul pe profit sumele acordate ca sponsorizări  în limita a 5 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. Forma oficială pe care colaborarea dvs. cu Asociaţia ar putea să o îmbrace ar fi un contract de sponsorizare.

În ce priveşte persoanele fizice care doresc să susţină Asociaţia „Cei 40 de Mucenici”, pot, de asemenea, completa şi FORMULARUL 230, pentru a direcţiona cei 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii.

D230_OPANAF_3695_2016

Totodată, persoanele fizice pot redirecţiona suma reprezentând până la 2% din impozitul anual pe alte tipuri de venituri decât salarii, completând FORMULARUL 200.

Datele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici:

 CIF: 31340614

 COD IBAN: RO43BRDE050SV63246520500

 

Vă mulţumim anticipat pentru tot ajutorul oferit,

Cristina Liana Puşcaş, vicepreşedintele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici

cristinpuscas@yahoo.com, memoriarezistentei@yahoo.com

 

 

Publicat în by Cristina Puscas în NOUTATI

Comments are closed.